ALM

The Viewpoint House

Valencia · Spain

THE LANDSCAPE AS A COMPOSITIONAL ELEMENT

Elevated on a privileged location, the long façade runs through the gardens of the old Turia riverbed, enjoying the green tops of the trees that populate the wide meander. Overturning the main spaces of the dwelling to the vibrant spectacle of the sunset over the city of Valencia becomes the premise of the design. The penthouse is configured, consequently, as a great viewpoint…

The project clearly distinguishes two areas, the lower one adopts a more elegant character, housing the entire program of the house, and on the upper floor a contemporary pavilion is conceived surrounded by the terrace and swimming pool.  This duality adds value to the house.

Both floors are connected by a staircase that runs through the double height. Above it, a skylight fills both floors with light and generates a pleasant sensation as you walk through the space.

The daytime space is completely diaphanous, but with three different uses, from the kitchen, dining room and living room. The spaciousness of the dining room allows for a reading area in front of the fireplace, a space where you can enjoy a drink after dinner.